Eiwitrijke maaltijden

Het eiwit dieet biedt u de mogelijkheid om af te vallen terwijl u de spieren behoudt. Niks is vervelender dan na een gevolgd dieet weer spiermassa op te moeten bouwen. Net wanneer u op het gewenste gewicht bent, gaat u weer aan krachttraining doen. Het gevolg hiervan is dat u eerder een honger gevoel creëert en weer meer gaat eten. Dit heeft tot gevolg dat u weer aankomt en in de vicieuze cirkel blijft hangen. Het eiwit dieet is een proteïne dieet en voorkomt deze problemen en verbrandt alleen vet en geen spieren.

Eiwitten en koolhydraten
De combinatie van eiwitrijk eten koolhydraat arme voeding heeft een gunstig effect op overgewicht. Eiwitten of proteïne vormen een grote klasse van biologische moleculen. Deze bestaan uit ketens van aminozuren en zijn met elkaar verbonden door peptidebindingen. Eiwitten zitten in peulvruchten, vleeswaren, gevogelte, eieren, zuivelproducten en onder andere in noten. Eiwitten zijn zeer belangrijk voor organismen.

Voor carnivoren vormen proteïnen een belangrijke deel van het voedingsdieet. De eiwitten worden in de spijsvertering afgebroken tot aminozuren en worden verder gebruikt als brandstoffen en bouwstoffen. Daarentegen het menselijke lichaam maakt gebruik van alle aminozuren die het uit voedsel kan halen. Met deze aminozuren worden weer nieuwe eigen lichaamseigen eiwitten aangemaakt. Bij een tekort aan de aminozuren worden deze aminozuren zelf door het lichaam gesynthetiseerd, behalve voor threoïne, valine, tryptofaan, isoleucine, leucine, lysine, fenyalanine en methionine. Dit zijn essentiële aminozuren. Alhoewel veel voedingsmiddelen deze aminozuren bevatten hebben ze toch allen een andere hoeveelheid. Vandaar dat het eten van een (1) bepaalde voedingsmiddel welke rijk is aan bepaalde proteïne, toch kan leiden tot een tekort.

Vier fase van het eiwit dieet
Het eiwit of proteïne dieet bestaat uit vier verschillende fasen: Strikte fase, Opbouw fase, Overgangsfase, Stabilisatie fase. Elke fase zal ik kort toelichten.

  1. Strikte fase: Uw voeding bevat een minimum aan vetten en suikers.
  2. Opbouw fase: Afslanken zal nu trager verlopen.
  3. Overgangsfase: Uw lichaam laat suikers en vetten opnieuw toe.
  4. Stabilisatie fase: Een evenwichtig en gezond voedingspatroon.

Haaruitval en verlies van spiermassa
Wanneer de essentiële aminozuren niet worden aangemaakt door uw lichaam leidt dat tot een tekort aan eiwitten, proteïne deficiëntie, tot symptomen zoals vermoeidheid, haaruitval, verlies van pigmenten die de haarkleur bepalen en verlies van spier massa. Bij sterk uitgehongerde mensen is proteïne deficiëntie zelfs dodelijk.

Is teveel proteïne goed?
Bij een teveel aan proteïne worden deze opgenomen als energiebron voor het menselijke lichaam. De eiwitten worden dan afgebroken en daarbij ontstaat ureum. Als men echt teveel proteïne binnenkrijgt zorgt dat voor het lichaam ook voor problemen. Enkele van deze problemen zijn dat het immuunsysteem gaat over reageren, overbelasting van de nieren wat tot gevolg heeft dat er nierfalen kunnen ontstaan. Een ontregelde lever kan ook een van de problemen zijn, een ontregelde lever kan zorgen voor toxische residuen. Verder is een teveel aan proteïne gelinkt aan obesitas (zwaarlijvigheid).

Allergieën
Ook kunnen proteïnen een aanleiding zijn tot allergische reacties en allergieën. De reden hiervoor is dat de structuur van elke proteïne verschillend is, zodat sommige een reactie kunnen uitlokken terwijl andere volledig worden opgenomen. Veel voorkomende allergieën zijn caseïne (een melk proteïne), gluten (eiwitten in graangewassen), bepaalde proteïne in pinda noten of weekdieren. Zoek naar mogelijkheden in de provincie Luxemburg, West Vlaanderen, Oost Vlaanderen of Mechelen, Oostende, Verviers en Sint-Truiden.